Vaste lezers
Door: gertje1987
Blijf op de hoogte en volg Gert Jan
02 Juni 2010 | Libanon, Beiroet
Zoals jullie allemaal wel zullen begrijpen is dit bezoek ontzettend leuk geweest, en is alles uitstekend verlopen! Behalve dan toen ik 3 kwartier te laat op het vliegveld aankwam om ze op te halen, maar daar zullen we het nu niet over hebben.
Op de eerste dag, vrijdag, gingen ze wandelen door het christelijke oosten van Beiroet, een bezoekje brengen aan de Armeense wijk Bourj Hamoud, naar het Nationale museum en tot slot samen met mij naar het Palestijnse vluchtelingenkamp Shatila. Hier kregen we een rondleiding van een man die daar een youthcenter runt. Met name dit laatste bezoek maakte veel indruk bij de bezoekers. De dag werd afgesloten met uit eten gaan en stappen in Gemayse.
Op de tweede dag gingen we met zn 3en naar het Choufgebergte. Hier brachten we een bezoek aan het paleis van Beitedinne en aan het stadje Deir al Qamar.
De derde dag gingen we eerst naar de kerk (pinksteren) en daarna door naar Tripoli. Hier werd vooral Janneke belaagd door de mannen (Tripoli is nogal conservatief soennitisch), maar doordat we een ontzettend leuke gids ontmoetten die ons de rest van de dag rondleidde (en daarbij vooral mijn moeder veel hielp met wankele trappetjes etc) werd het een erg leuke dag.
De derde dag gingen we opnieuw naar het Choufgebergte, dit keer met de bedoeling om te gaan wandelen in de Chouf Cedar Reserve, een van de laatste bossen in Libanon waar nog daadwerkelijk cedars staan. Door o.a. problemen met een taxichauffeur, een wandeling van 4 kilometer bergopwaarts en warm weer waren de dames al dermate vermoeid dat ik op het laatst alleen overbleef. Toen ik eindelijk de ingang van het park bereikte bleek ik nog 5 kilometer te moeten lopen voordat ik de bosen zou bereiken. Daarop het ik een pot jam gekocht (die trouwens niet te vreten is) en voor een schappelijke afzettersprijs een taxi naar beneden geregeld waarna we een bezoek brachten aan Moussa castle, een kasteel dat door 1 man (Moussa) opgebouwd en ingericht is.
De vierde dag ging de groep door het soennitische westen van de stad wandelen, en daarna met mij door het sji'ietische Dahieh, de zuidelijke suburbs van Beiroet waar de Hezbollah de scepter zwaait. Hier brachten we een bezoekje aan een tentoonstelling van het burgerarchief UMAM, over de oorlog in Irak, waarna we door Dahieh wandelden. Omdat er dit x geen foto's gemaakt werden ben ik er nu eens niet door de Hezbollah uitgegooid!
De vijfde dag gingen de dames naar Byblos, de zesde dag naar Baalbek en Aanjar (waar Janneke bij de archeologische site van Baalbek korting kreeg door de aanschaf van een Hezbollah pet) en de zevende dag naar Harissa en de Jeita grotto. Aan het einde van deze dag gingen we eten in een dakrestaurant in Downtown met een prachtig uitzicht over de stad. Hierna gingen Janneke en ik stappen in de clubs van Downtown!
De 8e dag gingen we naar Saida, om daar eerst te gaan zwemmen bij een enorm vervuild strand waar Janneke continue achtervolgd werd door hongerige mannen. Hierna brachten we een bezoekje aan de stad zelf waar ik een prachtige waterpijp heb aangeschaft op de Souk.
De 9e dag gingen we eerst naar Sour, waarbij mijn moeder op de heenreis haar portemonnee verloor, en daarna naar Qana. In Sour brachten we een bezoekje aan de archeologische site met het indrukwekkende hippodrome, en in Qana bezochten we de VN basis die Israël in 1996 bombardeere en een waterbassin wat een bewijs zou zijn voor het 'feit' dat Qana het Bijbelse Kana is.
In de hierop volgende nacht vertrok het gezelschap alweer wat mij (en hun waarschijnlijk ook) een brakke nacht opleverde. We hebben veel gezien en waarschijnlijk allemaal mooie herinneringen aan dit bezoek overgehouden. Zij zitten nu thuis, wat hen waarschijnlijk maar matig bevalt, en ik ga komend weekend naar Syrië om daar Damascus en Palmyra te bezoeken. Volgende week komt er dus meer informatie, tot dan!